Νέα δεδομένα για την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς

Νέα δεδομένα για την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, με συχνότητα που αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η εγγενής ικανότητα των ξηρών καρπών να προκαλούν σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα, καθώς και το γεγονός ότι στο φιστίκι αποδίδεται η πλειοψηφία των καταγεγραμμένων θανάτων από τροφική αλλεργία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστά τη διερεύνηση συγκεκριμένης υπερευαισθησίας εξαιρετικά σημαντική. Πολλά ερευνητικά κέντρα έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συγκεκριμένη αλλεργία

Λεπτομέρειες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς μπορείτε να βρείτε εδώ https://goo.gl/YCQ0GB

Οι ξηροί καρποί που προέρχονται από τα δέντρα είναι καρποί με κέλυφος και περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φυστίκια αιγίνης τα  καρύδια, τα  φουντούκια, κ.α. , αλλά δεν περιλαμβάνουν τα αράπικα φιστίκια τα οποία είναι όσπρια που αναπτύσσονται στο έδαφος.

Συχνά οι αλλεργικοί σε ένα είδος ξηρού καρπού αποφεύγουν όλα τα άλλα είδη , αλλά όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη, αυτό ίσως είναι περιττό.

Η νέα αυτή έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική γίνονται ειδικές εξετάσεις αίματος και αλλεργικά τεστ τα οποία καθορίζουν την αποφυγή ή όχι των ξηρών καρπών. Πολύ συχνά όμως όλες αυτές οι εξετάσεις, χωρίς εξειδικευμένη αλλεργιολογική εκτίμηση οδηγούν σε αχρείαστη αποφυγή όλων των ξηρών καρπών. Μόνο οι από του στόματος ειδικές προκλήσεις μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια και ασφάλεια στο ερώτημα για το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται.

Η μελέτη

Για τη μελέτη αυτή εξετάστηκαν διεξοδικά τα ιστορικά 109 ασθενών με αλλεργία σε ένα ξηρό καρπό δέντρου. Στη συνέχεια οι ασθενείς ελέγχθηκαν για την πιθανότητα αλλεργίας σε άλλους καρπούς με κέλυφος που ποτέ δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ. Ο έλεγχος περιλάμβανε δερματικές δοκιμασίες (αλλεργικά tests) και εξετάσεις αίματος (ανίχνευση ειδικών «αλλεργικών» αντισωμάτων) Παρότι οι εξετάσεις αυτές έδειχναν ευαισθητοποίηση και σε άλλους ξηρούς καρπούς οι δοκιμασίες πρόκλησής ήταν αρνητικές σε περισσότερους από τους μισούς από αυτούς. Με δυο λόγια οι ασθενείς αυτοί ανέχονταν (άρα δεν ήταν αλλεργικοί) τους ξηρούς καρπούς παρότι οι εξετάσεις αίματος και τα τεστ έδειχναν ευαισθητοποίηση.

Οι τροφικές προκλήσεις συνίστανται στην σταδιακή χορήγηση συνεχώς αυξανόμενων μικροποσοτήτων τροφής μέσα σε μερικές ώρες και γίνονται μόνο από ειδικούς αλλεργιολόγους. Πρόκειται για τη μέθοδο που μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την τροφική αλλεργία

Συμπεράσματα

Η μελέτη τονίζει ότι σχεδόν κανένα από τα άτομα με αλλεργία στα αράπικα φυστίκια, και ευαισθητοποίηση σε ξηρούς καρπούς δέντρων δεν είχε κλινική αλλεργία στους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς

 Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αλλεργικά άτομα στο φιστίκι μπορεί να μην χρειαστεί να αποφεύγουν όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς

Πηγές

Christopher Couch, Tim Franxman, Matthew Greenhawt. Characteristics of tree nut challenges in tree nut allergic and tree nut sensitized individualsAnnals of Allergy, Asthma & Immunology, 2017; DOI: 10.1016/j.anai.2017.02.010

Βαθμολογήστε το άρθρο
Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top