Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αλλεργία στις σφήκες και κινδυνεύουν από συστηματική αναφυλαξία όταν τσιμπηθούν. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ και εδώ
Η οριστική αιτιολογική θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία που εφαρμόζεται από τους αλλεργιολόγους. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Πρωταρχικό στοιχείο για την επιτυχία της θεραπείας είναι η ουσία που χρησιμοποιείται για την ανοσοθεραπεία, να είναι αυτή ακριβώς που προκαλεί την αλλεργία. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο αφού υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σφηκών που έχουν διαφορετικά δηλητήρια.
Μία πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό, Allergy, παρουσιάζει μια νέα μέθοδο που διευκολύνει και εξατομικεύει τη διάγνωση στην αλλεργία στις σφήκες.
Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί η έκταση της ανοσολογικής IgE αντιδραστικότητας μια ουσίας που λέγεται αντιγόνο 5, η οποία βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα είδη σφήκας. Η μελέτη χρησιμοποίησε ασθενείς από τη Γερμανία και την Ισπανία. Η ακριβής μοριακή δομή του αντιγόνου 5 για τα διάφορα είδη σφηκών οδήγησε στον ακριβή χαρακτηρισμό του ανασυνδυασμένου αντιγόνου 5.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μονάχου αρχικά ξεχώρισαν τις διαφορετικές ουσίες (components) που αποτελούν τα διάφορα δηλητήρια από ένα σύνολο 7 διαφορετικών ειδών σφηκών. Στη συνέχεια, αυτά εξετάστηκαν σε δείγματα αίματος 63 ασθενών με αλλεργία στη σφήκα, ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τα αντισώματα που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση (IgE). .
Μετά από συνεχείς δοκιμές κατέστη δυνατόν να βρεθεί ακριβώς η ουσία που περιέχεται στο δηλητήριο και προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να προσφέρουν ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο
Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει επίσης ότι ενώ το αντιγόνο 5 είναι εξαιρετικός δείκτης διάκρισης στην αλλεργία μεταξύ μελισσών και σφηκών δεν προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάκριση ανάμεσα σε διαφορετικά είδη σφήκας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ένα νέα μόριο που θα μπορεί να ξεχωρίσει τους αλλεργικούς στα διάφορα είδη σφήκας.
Αυτή τη στιγμή η ολιστική διαγνωστική προσπέλαση που περιλαμβάνει ειδικές εξετάσεις αίματος, δερματικά τεστ και κυρίως η προσεκτική αναζήτηση του ιστορικού από τον ειδικό αλλεργιολόγο αποτελεί τη σωστότερη πρακτική.
Τα αποτελέσματα έρχονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, γιατί οι κλιματικές αλλαγές φέρνουν νέα είδη σφήκας στη Βόρεια Ευρώπη, τα οποία παράγουν το δικό τους δηλητήριο. Για παράδειγμα μία σφήκα που κατασκευάζει φωλιές από χαρτί (paper wasp) και μέχρι τώρα βρίσκονταν μόνο στη Μεσόγειο (αρκετά συχνή στη χώρα μας) φαίνεται ότι μεταναστεύει και στη Γερμανία.
Η νέα διαγνωστική των αλλεργιών που συνιστάται στην ανεύρεση του ακριβούς μορίου που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό (μοριακή αλλεργιολογία) κερδίζει συνεχώς έδαφος και αναμένεται να περάσει στην καθημερινή κλινική πρακτική τα επόμενα χρόνια.
Πηγή:
- Maximilian Schiener, Bernadette Eberlein, Carmen Moreno-Aguilar, Gunilla Pietsch, Pilar Serrano, Mareike McIntyre, Lea Schwarze, Dennis Russkamp, Tilo Biedermann, Edzard Spillner, Ulf Darsow, Markus Ollert, Carsten B. Schmidt-Weber, Simon Blank. Application of recombinant antigen 5 allergens from 7 allergy-relevant Hymenoptera species in diagnostics. Allergy, 2016; DOI:10.1111/all.13000