New York Steak beef meat cut on white

Αλλεργιογόνo στο κόκκινο κρέας συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών η ευαισθητοποίηση σε ένα αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας συνδέεται με την συσσώρευση λίπους και τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες της καρδιάς. Ενώ τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών στο κόκκινο κρέας είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο, το νέο εύρημα υποδηλώνει ότι μια υποομάδα του πληθυσμού μπορεί να είναι σε αυξημένο κίνδυνο για διαφορετικό λόγο – μια τροφική αλλεργία!-. Η μελέτη, διεξάγεται υπό την αιγίδα του National Heart, Lung, and Blood Institute, τμήμα του  of the National Institutes of Health των ΗΠΑ, δημοσιεύεται στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB), ένα επιστημονικό περιοδικό της American Heart Association.

Αυτό το νέο εύρημα από μια μικρή ομάδα ασθενών από τη Βιρτζίνια εγείρει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι η αλλεργία στο κόκκινο κρέας μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος παράγοντας για καρδιακές παθήσεις, Τα προκαταρκτικά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω κλινικές μελέτες σε μεγαλύτερους πληθυσμούς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Ο αριθμός των ατόμων με αλλεργίες κόκκινου κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άγνωστος, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι κυμαίνονται γύρω στο 1% του πληθυσμού. Σε ορισμένες περιοχές. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν απλά ευαισθητοποίηση δηλαδή IgE αντισώματα χωρίς κλινική αλλεργία είναι πολύ υψηλότερο και πιθανόν να αγγίζει το 20% σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ως κύριο αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας, η γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη ή alpha-Gal, ένα είδος σύνθετου σακχάρου. Εχει επίσης βρεθεί ότι  ένα τσιμπούρι – το τσιμπούρι Lone Star – ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους σε αυτό το αλλεργιογόνο όταν τους δαγκώνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αλλεργίες του κόκκινου κρέατος τείνουν να είναι πιο συχνές όπου υπάρχουν πολλά τσιμπούρια, όπως οι νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το Long Island στη Νέα Υόρκη.

Παρότι υπήρχε υπόνοια ότι τα αλλεργιογόνα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες ανοσολογικές αλλαγές που μπορεί να σχετίζονται με τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες   δεν είχε μέχρι σήμερα εντοπιστεί  κάποια συγκεκριμένη ουσία που να είναι υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι ένας συγκεκριμένος δείκτης αίματος για την αλλεργία στο κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πλάκας ή εναπόθεσης λίπους στις αρτηρίες. Ο de;ikthsαυτός δεν είναι άλλος από την ειδική IgE ;΄έναντι της alpha-Gal.

Shown are cross-sectional ultrasound images of coronary arteries from patients enrolled in the study. Plaque buildup (colored areas) in an artery from a patient that lacks sensitivity to red meat allergen (left) is much lower than plaque levels in an artery from a patient with sensitivity to red meat allergen (right). Credit: Courtesy of Angela Taylor, M.D., University of Virginia Health System

Αναλύθηκαν  δείγματα από 118 ενήλικες και ανιχνεύθηκε ειδική IgE ;΄έναντι της alpha-Gal στο 26% αυτών. Χρησιμοποιώντας μια απεικονιστική μέθοδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα της πλάκας ήταν 30% υψηλότερη στους ευαισθητοποιημένους σε alpha-Gal απ’ ότι  σε αυτούς που δεν παρουσίαζαν ευαισθητοποίηση. Αυτές οι πλάκες είναι χαρακτηριστικές της αθηροσκλήρωσης, και τείνουν επίσης να είναι πιο δομικά ασταθείς, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συσχέτιση ανάμεσα στα αλλεργιογόνα κόκκινου κρέατος και τη στεφανιαίας νόσο εξακολουθούν είναι πρώιμα και σχεδιάζεται  διεξαγωγή λεπτομερέστερων μελετών. Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για την αλλεργία του κόκκινου κρέατος μόλις  είναι η αυστηρή αποφυγή του.

Προς το παρόν, οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τις τρέχουσες συστάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή και  την κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως. Τα άπαχα κόκκινα κρέατα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για όσους δεν είναι αλλεργικοί. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές νόσους περιλαμβάνουν επίσης την επιδίωξη για απώλεια βάρους, διαχείριση του άγχους, την αύξηση της άσκησης και την διακοπή του καπνίσματος.

 

Εκτός από τη χρηματοδότηση από το NHLBI, η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε επίσης από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email