Διατροφή και αλλεργίες

Σε συνέχεια του προηγούμενου νέου για τη διατροφή και τις αλλεργίες έρχεται η παρακάτω μελέτη.

Η τροφή είναι μία σημαντική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά ο ρόλος της ποικιλίας των τροφών στην ανάπτυξη αλλεργιών στην παιδική ηλικία δεν είχε μελετηθεί μέχρι πρόσφατα.

Τα παρακάτω λοιπόν αναφέρονται σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη Φιλανδική birth cohort μελέτη την οποία καταγράφηκε η διατροφή 3142 παιδιών στο πρώτο έτος της ζωής τους.

Αναλυτικότερα,  μελετήθηκε η ποικιλία των τροφών που λαμβάνανε τους πρώτους 3,4,6  και 12 μήνες της ζωής τους.

Σε ηλικία μέχρι 3-4 μηνών η ποικιλία των τροφών δεν είχε κάποια επίπτωση στη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών ( πιθανά λόγω της ηλικίας και της διατροφής μόνο με γάλα που λαμβάνουν τα περισσότερα παιδιά σε αυτήν την  ηλικία).

Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών όμως, λιγότερη ποικιλία στις τροφές του βρέφους συσχετίζονταν με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος , συριγμού και αλλεργικής ρινίτιδας.

Μέχρι πρόσφατα οι μελέτες έδειχναν πως  εισαγωγή στερεών τροφών νωρίς δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη αλλεργιών. Η παρούσα μελέτη προσθέτει ότι και η ποικιλία των τροφών που λαμβάνει ένα παιδί παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή όχι αλλεργιών. Οι μηχανισμοί αυτής της συσχέτισης είναι ασαφείς, πιθανολογείται όμως ότι η ποικιλία των τροφών συνοδεύεται από  ποικιλία και στο μικροβίωμα του εντέρου, ή /και τεράστια σημασία παίζει και η έκθεση σε ποικιλία τροφικών αντιγόνων ώστε να επιτευχθεί η ανοσολογική ανοχή και η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email