ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλημέρα, είμαι 24 χρονών και ανέκαθεν το βασικότερα πρόβλημα υγείας μου ήταν οι δερματικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, παρουσιάζω εξανθήματα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, εδώ και 4 χρόνια έχω ευαισθησία στον ήλιο μετά από μια εβδομάδα έκθεσης στη θάλασσα (γεμίζω μικρά σπυράκια σε χέρια, στήθος και ανάμεσα στους μηρούς, όπου το σώμα μου γίνεται σαν ανάγλυφο στην υφή και έχω απίστευτη φαγούρα). Όλοι οι δερματολόγοι, τα αποκαλούν αυτοάνοσες παθήσεις που δεν θα φύγουν με αγωγή μόνιμα, και ότι πρέπει να ζήσω με αυτές και να προσέχω. Αλλά πρόσφατα διάβασα ότι μπορεί τροφές να προκαλούν έπειτα από καιρό τις παθήσεις αυτές εξαιτίας της “καταστροφής” της εντερικής υγείας. Ελπίζω να μου απαντήσετε, ώστε να βρω κάπου λύση επιτέλους και να απευθυνθώ κάπου με αποτέλεσμα. Κουράστηκα να πληρώνω επισκέψεις σε γιατρούς και η απάντηση να είναι “δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, είναι αυτοάνοσο”. Κάτι πρέπει να ευθύνεται άρα λύση υπάρχει. Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Είναι προφανές ότι αν δεν έχουμε εικόνα των εξανθημάτων σας, τα οποία μάλιστα φαίνεται ότι είναι ετερογενή και ενδεχομένως διαφορετικής παθογένειας μεταξύ τους, δε μπορούμε να σας δώσουμε μια αξιόπιστη απάντηση. Επίσης, στοιχεία όπως οι εκλυτικοί παράγοντες των εξανθημάτων, η περίοδος τους, η κινητική και η αποτελεσματικότητα των αγωγών που έχετε μέχρι στιγμής λάβει παίζουν τεράστιο ρόλο στην ορθή διαγνωστική προσέγγιση.

Από αυτά που μας λέτε, η διάγνωση που σας έχει δοθεί από τους συναδέλφους δερματολόγους, είναι μάλλον η αυτοάνοση χρόνια κνίδωση και οι, κατά κάποιο τρόπο, συνέπειές της. Επίσης προδιαθεσικός παράγοντας για ετερογενείς αντιδράσεις σε διάφορα ερεθίσματα (π.χ. ηλιακή έκθεση, θάλασσα κ.λπ.) είναι και η ατοπική δερματίτιδα. Οι παραπάνω δύο συχνές νόσοι μπορεί να εκφράζονται σε εσάς με μη τυπικό τρόπο και μόνο μετά από έκθεση σε συγκεκριμένους εκλυτικούς παράγοντες. Τέλος, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κνίδωσης εκ ψύχους, μιας ειδικής χρόνιας φυσικής κνίδωσης που εκφράζεται με καντήλες μετά από έκθεση σε κρύο και η οποία μπορεί να συνυπάρχει με χρόνια αυτοάνοση κνίδωση. Περισσότερα για τις νόσους που προαναφέρθηκαν μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θα σας πρότεινα, λοιπόν, την επίσκεψη σε ειδικό αλλεργιολόγο που θα διερευνήσει τα παραπάνω και θα σας κατευθύνει ορθά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ότι κάποια νόσος είναι αυτοάνοση δε σημαίνει ότι «δε μπορείτε να κάνετε τίποτα»!

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email