ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο γιός μου είναι 21 ετών και έχει ατοπικό έκζεμα από 6 μηνών. Στην πορεία απέκτησε άσθμα, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε πάει σε πάρα πολλούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, δοκιμάσαμε διάφορες θεραπείες, κρέμες παραφαρμακευτικές, κορτιζόνες, ομοιοπαθητική, ΤΙΠΟΤΑ κανένα αποτέλεσμα. Εδώ κι έναν χρόνο κάνει μια φορά το μήνα ενέση Xolair. Στην αρχή υπήρχε κάποια βελτίωση αλλά το διάστημα αυτό ξανακύλησε με αποτέλεσμα το πρόσωπό του να είναι κατακόκκινο, η πλάτη τα πόδια δεν μπορεί το βράδυ να κοιμηθεί. Οσα και να σας γράψω πιστεύω είναι απερίγραπτα γι’αυτά που τραβάει αυτό το παιδί με επιπτώσεις και στην ψυχολογία του. Θα ήθελα σας παρακαλώ και τη δική σας άποψη και επίσης να ρωτήσω εάν θα είχαν αποτέλεσμα πλέον τα εμβόλια απευαισθητοποίησης τα οποία δεν έχουμε κάνει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο γιος σας φαίνεται να έχει κάνει την κλασσική ατοπική πορεία, εμφανίζοντας όλα τα «βήματα» αυτής της πορείας χωρίς όμως να σβήνει το πρώτο από αυτά που είναι η ατοπική δερματίτιδα.

Από αυτά που περιγράφετε, καταλαβαίνω ότι ο γιος σας έχει εξάρσεις και υφέσεις παρά τις διάφορες θεραπείες, χαρακτηριστικό και της ατοπικής δερματίτιδας αλλά και όλων των ατοπικών νοσημάτων (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα). Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ελέγχουν την αλλεργική φλεγμονή που προκαλεί όλα τα παραπάνω νοσήματα. Ο έλεγχος όμως αυτός, υφίσταται όσο γίνεται η χρήση τους με τα συμπτώματα να επανεμφανίζονται στην διακοπή της θεραπείας. Ειδικά η επίμονη σοβαρή ατοπική δερματίτιδα χρήζει χρόνιας συστηματικής θεραπείας, με φάρμακα διαφορετικά για την μακροχρόνια συντήρηση και για τον έλεγχο  των εξάρσεων αλλά και συστηματική περιποίηση που είναι βασική για την αντιμετώπιση του νοσήματος αυτού, τόσο όσο και οι φαρμακευτικές αγωγές.

Έχοντας επιμείνει μέχρι αυτή την ηλικία, δεν θα περίμενα να ιαθεί με κάποια θεραπεία, δηλαδή να εξαφανιστεί εντελώς, σίγουρα όμως ο στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη καλού και γρήγορου έλεγχου των εξάρσεων και μείωση του αριθμού τους με τοπικές και συστηματικές θεραπείες. Κατανοώ ότι επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του και την ψυχολογία του αλλά είναι νομίζω σημαντικό να υπάρχει σαφήνεια του τι να περιμένει και αυτός και εσείς από μια θεραπεία, όποια κι αν είναι αυτή.

Το Xolair όπως θα γνωρίζετε «εξουδετερώνει» τα αντισώματα IgE και έχει ένδειξη για το αλλεργικό άσθμα. Η ατοπική δερματίτιδα έχει μικτό μηχανισμό, και κυτταρικό και αντισωματικό, οπότε το Xolair καλύπτει ένα μόνο μέρος της παθογένεσης της. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ακόμα και οι ασθενείς με άσθμα υπό Xolair εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις της ασθένειάς τους αλλά λιγότερες.  Οπότε αν είχατε πετύχει έναν κάποιο έλεγχο της ατοπικής δερματίτιδας τον τελευταίο καιρό και τώρα ο γιός σας έκανε μια έξαρση, θα συνιστούσα συζήτηση με τον γιατρό σας για την αντιμετώπιση αυτής της έξαρσης, η οποία ανήκει στην φυσική πορεία της νόσου.

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης έχουν μελετηθεί κυρίως για τις αναπνευστικές αλλεργίες για τις οποίες και ξέρουμε ότι λειτουργούν εξαιρετικά.  Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μελέτες και στην ατοπική δερματίτιδα για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα (κυρίως τα ακάρεα της σκόνης) στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Υπογραμμίζω ότι πρόκειται για μικρές μελέτες και ότι στόχος είναι η βελτίωση της ατοπικής δερματίτιδας. Στις μελέτες λοιπόν αυτές που έχουν γίνει σε κάποιους καλά επιλεγμένους ασθενείς έχει καταγραφεί βελτίωση της ατοπικής δερματίτιδας σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών, σημειώνοντας όμως μια αρχική έξαρση σε κάποιους από αυτούς.

Η επιλογή ή όχι της συγκεκριμένης θεραπείας για τον γιο σας είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο θεράπων αλλεργιολόγος, συνεκτιμώντας την συνολική του κατάσταση,  την πιθανή αιτιολογική σχέση ανάμεσα σε αεροαλλεργιογόνα και την ατοπική δερματίτιδα αλλά και την πιθανότητα να σημειωθούν εξάρσεις εξαιτίας της παραπάνω θεραπείας.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email