Μωρομάντηλα και δερματικές αλλεργίες

Είναι γνωστό ήδη εδώ και χρόνια ότι τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών μπορούν να ευαισθητοποιηθούν σε εξ’ επαφής αλλεργιογόνα, με την αλλεργική εξ’ επαφής δερματίτιδα να κυμαίνεται από το 15 έως το 71% των παιδιών  που απευθύνονται σε ειδικό ιατρείο στην Ευρώπη ενώ σε μια ειδική δερματολογική κλινική στην Αθήνα  το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 7%. Ειδικά τα παιδιά που ήδη έχουν ατοπική δερματίτιδα, φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο να κάνουν και αλλεργική εξ’ επαφής δερματίτιδα.

Οι ουσίες και τα προϊόντα με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά είναι βασική για να δημιουργηθούν ή να αποφευχθούν τέτοιες αλλεργίες. Άρα τα μωρομάντηλα που πολύ συχνά χρησιμοποιούν οι μητέρες μικρών παιδιών μπορεί να ελλοχεύουν κινδύνους.

Τα μωρομάντηλα περιέχουν διάφορα αλλεργιογόνα εξ’ επαφής, όπως οι γαλακτωματοποιητές, τα συντηρητικά και τα αρώματα. Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον κίνδυνο ευαισθητοποίησης, οι βιομηχανίες εισάγουν νέα συντηρητικά τα οποία χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με τα παλιά ή και μόνα τους σε υψηλή συγκέντρωση. Ένα από αυτά είναι και η μεθυλισοθειαζολινόνη (methylisothiazolinone), μια βακτηριοκτόνος ουσία ιδιαίτερα διαδεδομένη στα καλλυντικά προϊόντα.

Baby wipes istock

Μια τελευταία μελέτη δείχνει ότι και η παραπάνω ουσία μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Περιγράφονται λοιπόν νεαροί ασθενείς, ηλικίας 3 με 8 ετών που εμφάνιζαν δερματικές βλάβες (παθολογική ξηρότητα, πρήξιμο, φουσκάλες και μικροσκοπικές ρωγμές) στο δέρμα τους σε στόμα, μάγουλα, χέρια και γλουτούς. Οι βλάβες αυτές είχαν διαγνωστεί λανθασμένα ως έκζεμα, ήταν χρόνιες και εμφάνιζαν ιδιαίτερη επιμονή παρά την θεραπεία, εξαφανίστηκαν όμως όταν διακόπηκε η χρήση μωρομάντηλων, με τους ασθενείς να παρουσιάζουν θετικά patch tests για την μεθυλισοθειαζολινόνη. Πρόκειται για έρευνα με μικρό αριθμό ασθενών που επιβεβαιώνει προηγούμενη μελέτη για τον πιθανό ρόλο αυτής της ουσίας.

Η χρήση των μωρομάντηλων είναι ιδιαίτερα ευρεία, και οι παρατηρήσεις είναι ενδεικτικές. Με δεδομένη όμως την γενική αύξηση των αλλεργιών και την αύξηση της προδιάθεσης σε αυτές, είναι καλό να αποφεύγεται όσο πιο πολύ γίνεται η χρήση τους, ειδικά στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναγνωρίσουν μέσω του δέρματός τους διάφορες ουσίες ως αλλεργιογόνα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και στα παρακάτω:

Bruckner AL et al. Pediatrics 2000 Jan; 105(1):e3. Does Sensitization to Contact Allergens Begin in Infancy?

de Waard-van der Spek FB et al. Pediatr Allergy Immunol 2013: 24: 321–329. Allergic contact dermatitis in children: which factors are relevant?

Katsarou A et al.  Int J Dermatol 2012 Feb;51(2):173-7. Skin diseases in Greek and immigrant children in Athens.

4.7/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email