Το ελιξίριο της μακροζωίας και τα “παρεξηγημένα αλλεργιογόνα”

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Τρώτε συχνά ξηρούς καρπούς!

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του New England Journal of Medicine, του δημοφιλέστερου ιατρικού περιοδικού στον κόσμο.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους, και χρειάστηκε να παρακολουθηθούν περισσότερα από 115.000 άτομα για 30 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, καταγράφηκαν οι καθημερινές συνήθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών, και επιχειρήθηκε να συσχετιστεί η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια με την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων, αλλά κυρίως με την πιθανότητα θανάτου από τις παθήσεις αυτές. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς κατά την εισαγωγή στη μελέτη, ενώ κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων που μεσολάβησαν, σημειώθηκαν 27.000 θάνατοι.

Από τη στατιστική ανάλυση του τεράστιου αυτού όγκου δεδομένων (όλοι οι συμμετέχοντες επανεξετάζονταν κάθε 2-4 έτη, για να καταγραφεί οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή εκδήλωση κάποιας νόσου), προέκυψε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει ως και 20% την πιθανότητα θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο! Ειδικότερα, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 11% μειωμένος για τους συμμετέχοντες που ανέφεραν κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα, 13% για αυτούς που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς 2-4 φορές την εβδομάδα, 15% για όσους έτρωγαν σχεδόν κάθε μέρα, και 20% για όσα άτομα ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση.

Είναι επίσης σημαντικό ότι οι ξηροί καρποί στο διαιτολόγιο συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από διαφορετικές αιτίες, με πιο εντυπωσιακές συσχετίσεις στην περίπτωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των νόσων του αναπνευστικού.

shutterstock_82270264 different kind of chocolate with ingredients

Τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι ακριβώς καινούρια: σε διάφορες αντίστοιχες ερευνητικές προσπάθειες στο παρελθόν είχε φανεί η επωφελής επίδραση των ξηρών καρπών στην υγεία μας, και κυρίως στην πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όταν αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής. Ποτέ όμως δεν είχε αποδειχθεί σε έναν τοσο μεγάλο όγκο πληθυσμού, σε τόσο μακροχρόνια παρακολούθηση, και με τελικό εξεταζόμενο σημείο τον κίνδυνο θανάτου, που αποτελεί το πιο ‘σκληρό’ αποδεικτικό στοιχείο για την ευνοϊκή επίδραση στην υγεία μας.

Το μυστικό βρίσκεται στα συστατικά των ξηρών καρπών: τα μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά οξέα, που αποτελούν τα ‘καλά’ λιπαρά, η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες (όπως το φολικό οξύ, η νιασίνη και η βιταμίνη Ε), τα μεταλλικά στοιχεία (όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο) και διάφορες φυτο-χημικές ουσίες (όπως τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι φυτοστερόλες) συνολικά ασκούν καρδιοπροστατευτική, αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, σε μεμονωμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών βελτιώνει τα επίπεδα της ‘κακής’ και ‘καλής’ χοληστερόλης, των δεικτών οξειδωτικής βλάβης και συνολικής φλεγμονής στο σώμα, της διαταραχής του ενδοθηλίου των αγγείων, της υπεργλυκαιμίας που οδηγεί σε διαβήτη και της σχετιζόμενης αντίστασης στην ινσουλίνη. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν, ότι πολλές παθήσεις που μαστίζουν το σύγχρονο άνθρωπο ‘προλαμβάνονται’ ως ένα βαθμό με την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών: ο διαβήτης που εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, ο καρκίνος του εντέρου, η εκκολπωματίτιδα, ο θάνατος από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη ‘φήμη’ που έχουν οι ξηροί καρποί ως ισχυρά αλλεργιογόνα. Αποτελεί για παράδειγμα κοινή πρακτική πολλών γονέων και παιδιάτρων να αποτρέπουν τα παιδιά από την κατανάλωση ξηρών καρπών, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης αλλεργίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση. Έτσι όμως, χάνουμε το πλεονεκτήματα της εξαιρετικής αυτής διατροφής, όπως τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τονιστούν 3 σημεία:

  1. Παρότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες σε παιδικούς πληθυσμούς, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η επίδραση της λήψης των ξηρών καρπών στην παιδική ηλικία θα είναι εξίσου επωφελής, αν όχι περισσότερο (αφού περισσότερα χρόνια κατανάλωσης θα σήμαιναν μεγαλύτερο αθροιστικό όφελος, αλλά και καθώς τα πολύτιμα συστατικά των καρπών θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των διαφόρων ιστών και του εγκεφάλου, που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία).
  2. Σε περίπτωση αλλεργίας σε έναν ή περισσότερους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να τηρείται αυστηρή αποφυγή των ένοχων αλλεργιογόνων, αφού προέχει η ασφάλεια. Αν υπάρχουν αμφιβολίες ή φόβος για υποκείμενη άγνωστη αλλεργία, μπορούν οι γονείς να ελέγξουν όλους τους διαφορετικούς καρπούς με μια εύκολη, ανώδυνη, γρήγορη εξέταση στον ειδικό αλλεργιολόγο.
  3. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται αλλεργία, ο πιο σίγουρος τρόπος για να την αποφύγει κανείς την εκδήλωσή της στο μέλλον είναι να καταναλώνει τακτικά τη συγκεκριμένη τροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλων αλλεργικών παθήσεων. Η πρακτική της προληπτικής αποφυγής των ’ισχυρών αλλεργιογόνων’, ώστε να μην αναπτυχθεί αλλεργία, θεωρείται σήμερα λανθασμένη και μακράν ξεπερασμένη.

Έτσι, για όλους εσάς που μπορείτε, σκεφτείτε σοβαρά να εντάξετε στη δίαιτά σας ξηρούς καρπούς: θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ποιοτική μακροζωία!

Αν, τέλος, προβληματίζεστε για το ότι μπορεί να πάρετε πρόσθετο βάρος με μια τέτοια δίαιτα, μείνετε ήσυχοι. Σε όλες ανεξαιρέτως τις σχετικές μελέτες, αλλά και στην πιο πρόσφατη που αναφέρθηκε, η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών βοήθησε τα άτομα να πλησιάσουν στο ιδανικό τους βάρος, στις περισσότερες περιπτώσεις χάνοντας κάποια κιλά! Μην ξεχνάτε ότι μια τέτοια συνήθεια βελτιώνει συνολικά το μεταβολισμό, οπότε ο οργανισμός ‘καίει’ αποτελεσματικότερα θερμίδες, αλλά και ικανοποιείται εύκολα το αίσθημα της πείνας, οπότε και αποφεύγεται η κατανάλωση άλλων, θερμιδογόνων τροφών, όπως τα έτοιμα φαγητά και τα σνακς.

Κι αν δεν κουραστήκατε ήδη με τόσο ξηροκάρπιο, συστήνεται ανεπιφύλακτα ένα κλικ στο μικρό βίντεο που συνοδεύει το άρθρο στο site του περιοδικού: είναι πραγματικά απολαυστικό!

4.8/5 - (6 votes)
Print Friendly, PDF & Email