Εδώ και πολλά χρόνια απασχολεί η σχέση διατροφής και άσθματος και υπάρχουν αρκετές μελέτες που είτε καταγράφουν αυτή τη σχέση είτε έχουν παρεμβατικό ρόλο, εξετάζοντας την επίδραση μιας «καλής» δίαιτας στην προστασία από το άσθμα. Αν και στις οδηγίες GINA (Global Initiative for Asthma Guidelines) συστήνεται η υγιεινή δίαιτα, δεν αναφέρονται πληροφορίες σχετικές, όπως για παράδειγμα ποιες τροφές αποτελούν μια υγιεινή δίαιτα. Η «υπόθεση εργασίας» για την επίδραση της διατροφής είναι ίσως να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή που χαρακτηρίζουν το άσθμα.
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Allergy δημοσιεύεται ένα σχετικό άρθρο [Asthma and dietary intake: an overview of systematic reviews. Allergy, 2016; 71: 433–442]. Πρόκειται για συγκεντρωτική σύγκριση ανασκοπήσεων πάνω στο θέμα. Χρησιμοποιώντας μια αυστηρή κατηγοριοποίηση των σχετικών άρθρων, με αυστηρά κριτήρια μεθοδολογικής αρτιότητας, γίνεται στο άρθρο αυτό κριτική όλων των σχετικών ανασκοπήσεων.
Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως οι φρέσκες τροφές (λαχανικά και φρούτα) πιθανώς να έχουν προστατευτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του άσθματος. Αντίθετα, καλά σχεδιασμένες μελέτες (RCTs) είχαν απογοητευτικά συμπεράσματα όσον αφορά στα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής και την επίδραση τους στον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, ή στην βαρύτητα, καταλήγοντας πως δυστυχώς δεν φαίνεται να επιδρούν. Παραταύτα οι πιο πρόσφατες μελέτες διαιτολογικών παρεμβάσεων με αύξηση των διαιτολογικών πηγών αντιοξειδωτικών, έχουν αρχίσει να δίνουν ενθαρρυντικά στοιχεία σε ενήλικες με άσθμα, με μέτριου βαθμού βελτίωση των πνευμονικών λειτουργιών και δεικτών φλεγμονής.
Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται πως οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και συριγμό, ενώ δεν φαίνεται η πρόσληψη C από την έγκυο μητέρα, να επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικού συριγμού στα βρέφη. Αντίθετα, στην περίπτωση της Βιταμίνης D, φαίνεται πως υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης της κατά την εγκυμοσύνη και τον κίνδυνο εκδήλωσης συριγμού στα βρέφη (οπότε συνιστάται και η λήψη συμπληρώματος D κατά την εγκυμοσύνη αν υπάρχει έλλειψη της).
Τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών που τρώνε φρούτα φαίνεται πως προστατεύονται από το άσθμα, ενώ δεν βρέθηκε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θετική επίδραση στο άσθμα των λαχανικών. Η «Μεσογειακή δίαιτα», εκτός από τα άλλα νοσήματα, έχει ευεργετική επίδραση και στο άσθμα, ενώ αντίθετα πολύ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αρνητική επίδραση της «Δυτικής» διατροφής στο άσθμα. Το αλάτι δεν φαίνεται να επιδρά στο άσθμα, τουλάχιστον σε ενήλικες που μελετήθηκαν.
Συμερασματικά οι βιταμίνες C, D αλλά και Ε, καθώς και η Μεσογειακή δίαιτα, επιδρούν θετικά προστατεύοντας από το άσθμα. Θετική είναι και η επίδραση τροφών με αντιοξειδωτικές ουσίες (πχ φρούτα), στα παιδιά.