Είναι γεγονός οτι μια ισορροπημένη δίαιτα συμβάλλει στην ενίσχυση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, συνεπώς προσφέρει πιθανά και προστασία από την εμφάνιση αλλεργίας.
Ωστόσο, στις αρχές του 2013, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Thorax κατέστησε τη συσχέτιση μεταξύ ποιότητας της καθημερινής μας διατροφής και εμφάνισης αλλεργιών πάρα πολύ πιθανή.
Η δημοσίευση αυτή προέκυψε στα πλαίσια μιας μεγάλης διεθνούς επιδημιολογικής έρευνας που διεξάγεται από το 1991 (International Study of Asthma and Allergies in Childhood, ISAAC) και μελετά τα αίτια αύξησης των αλλεργικών νοσημάτων στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Μέχρι σήμερα η μελέτη έχει συλλέξει επιδημιολογικά δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά σε 105 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στη συγκεκριμένη δημοσίευση με τίτλο: “Προκαλεί το fast food άσθμα, ρινοεπιπεφυκίτιδα και έκζεμα;” οι μελετητές ζήτησαν από εφήβους ηλικίας 13-14 ετών και από τους γονείς παιδιών 6-7 ετών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος, ρινοεπιπεφυκίτιδας και εκζέματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά: η κατανάλωση φρούτων τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα έχει πιθανά προστατευτικό ρόλο στην εκδήλωση συμπτωμάτων σοβαρού άσθματος. Αντιθέτως, αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση συμπτωμάτων σοβαρού άσθματος, ρινίτιδας και εκζέματος είχαν τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν προϊόντα τύπου fast food τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, η κατανάλωση fast food τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου για σοβαρό άσθμα κατά 39% στους εφήβους και κατά 27% στα παιδιά ηλικίας 6-7 ετών.
Τα συμπεράσματα προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα και, όπως δήλωσε η Hywel Williams (μια εκ των συγγραφέων της μελέτης) στο περιοδικό Time, εφόσον επαληθευθούν και από άλλες μελέτες θα έχουν τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία, δεδομένης της αύξησης των αλλεργικών νοσημάτων και της μεγάλης κατανάλωσης προιόντων fast food.